RSA BOSCO DELLA STELLA

[ 2015 ]

Rivoli, Italia

RIVOLI_RSA_COP

Il recupero e riuso di edifici dismessi, ma ancora funzionalmente validi, è un tema centrale nella città contemporanea. A Rivoli, nell’area metropolitana torinese, il programma era la realizzazione di due strutture per anziani con 200 ospiti, nel complesso già sede di una comunità religiosa e di una casa editrice cattolica.

Il complesso, realizzato nel 1966, era costituito da un volume di sette piani fuori terra con un fronte di oltre 70 metri, senza balconi nè aggetti.

The client, a long-standing local business owner, requested a structure that colud put together spaces and activities in spatially separated buildings. The project has involved the restoration of a low-rise building dating back to the 50’s, the transformation of another building from the 80’s, the connection between the two and a new construction with its externals spaces.

The result is a 2500 sq. Mts. Commercial space with a strong representative characteristics, that revises and requalifies the relationship with the urban fabric in regards to shape, form and architectural materials.

DESIGN TEAM

PICCO Architetti

Cristiano Picco

coll. Giuliana Foglia Franke

+

STUDIO UNO ( systems)

STUDIO DUEPUNTODIECI (structures)

Pepe Fotografia (photography)

CLIENT

SIBAR srl.

Torino

LOCATION

Corso Francia, Cascine Vica

Rivoli (To), Italia

SIZE / SCHEDULE

SLP : 8000 mq

project: 2012

construction:  2013-2015